29 marca 2024
ciasto bez pieczenia

Upiec ciasto (nie)łatwa rzecz

W każdym domu, bez wyjątku, znajduje się ten magiczny „podręcznik” zatytułowany „Książka Kucharska”, gdzie obok przepisów na sałatki, przekąski i dania obiadowe znajdziemy przepisy na ciasta i desery.

Czasem jednak nasze domowe biblioteczki kulinarne nam nie wystarczają, gdyż pełne są raczej tradycyjnych propozycji a my coraz częściej szukamy nowości i inspiracji, więc sięgamy po przepisy na ciasta do skarbnicy wiedzy – Internetu, czyli jak to niektórzy mawiają „pytamy wujka Google”.

Ogromną popularnością cieszą się przepisy na ciasta dla osób o specjalnych potrzebach żywieniowych, które pomimo swoich problemów pokarmowych (głównie chodzi tu o alergie pokarmowe oraz choroby takie jak celiakia czy mukowiscydoza), nie chcą rezygnować z przyjemności deseru po obiedzie czy słodkiej przekąski między posiłkami.

W związku z tym znaleźć możemy przepisy na ciasta bez glutenu, bez mleka czy jajek oraz takie, gdzie użycie odpowiednich składników pozwala na wykonanie ciasta bez pieczenia.

Pieczenie bez pieczenia? Brzmi dziwnie i ciekawie, ale zdaje egzamin i ma co raz więcej amatorów szczególnie, że tego typu ciasta wykonane są ze świeżych i automatycznie zdrowszych dla naszego organizmu składników, a także są one ekonomiczne, gdyż nie tracimy energii na standardowe pieczenie w piekarniku.

Gdy wpiszemy w wyszukiwarkę hasło „ciasta bez pieczenia” automatycznie wyskoczą nam tysiące propozycji na krówkę, ciasta owocowe, serniki, jagielniki, ciasta z chałwą, galaretką i inne.